PIETER WISPELWEY

Pieter behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester is. Met zijn gevoel voor stijl, gecombineerd met zijn eigen authentieke interpretatie en een fenomenale techniek, won hij de harten van vele recensenten en het publiek. Zijn repertoire reikt van Bach tot Schnittke, Elliot Carter en speciaal voor hem geschreven composities.

De in Haarlem geboren Wispelwey werd bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid begeleid door verschillende grootheden: in zijn jeugdige jaren in Amsterdam door Dicky Boeke en Anner Bijlsma, later door Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittanië. In 1992 ontving hij, als enige cellist ooit in de geschiedenis, de Nederlandse Muziek Prijs.

Recente hoogtepunten zijn onder meer: een omvangrijk project, rondom de aan Rostropovitch gewijde, celloconcerten met verschillende Australische symfonieorkesten en tournees met het Sao Paulo Symphony Orchestra en het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik. Dat Pieter over de hele wereld speelt is vanzelfsprekend maar ook is hij een graag geziene gast op festivals zoals het Grachtenfestival te Amsterdam. Pieter Wispelwey bespeelt een 1760 Giovanni Battista Guadagnini cello en een 1710 Rombouts barokcello