workshops dordt in cello

Zaterdagmiddag 20 mei kun je je onderdompelen in drie compleet verschillende workshops.

Leer nieuwe oefeningen met Jeroen den Herder, breng muziek en beeld bijelkaar zodat ze elkaar versterken met Leonard en Gijs Besseling en ga met Jos Teeken op reis met de cello naar de popwereld.

De workshops vinden plaats tussen 14.00 en 16.00 in Den Witte Haen, Groenmarkt 19B in Dordrecht.

Den Witte Haen

 

A B C
Workshop 1 Jeroen den Herder Springende streken/ Dagelijkse oefeningen 14.00-14.35 15.20-16.00 14.40-15.15
Workshop 2 Leonard en Gijs Besseling When the ear meets the eye 14.40-15.15 14.00-14.35 15.20-16.00
Workshop 3 Jos Teeken Cello uitstap naar de pop 15.20-16.00 14.40-15.15 14.00-14.35

Jeroen den herder –

springende streken/dagelijkse oefeningen, een portfolio aan basistraining

1 Springende streken

Naar mijn mening en inzicht komt het leren van springende streken vaak te laat. 
Het is een speels balanceren, waarbij lichtheid en bewegelijkheid in het spel wordt geoefend. Zoals kinderen al vroeg leren jongleren, kunnen wij dit met de stok gaan oefenen. Spiccato, staccato op alle plaatsten van de stok: en heel scala komt langs om mee naar huis te nemen,

2 Dagelijkse oefeningen, een portfolio aan basistraining

Als er iets is waardoor we echt beter worden is het wel het aanhouden van een weloverwogen verzameling korte technische oefeningen die we op dagelijkse basis kunnen herhalen. We kijken goed of de samenstelling klopt en of de tijdsduur plezierig vol te houden is over een langere termijn. Alles komt aan bod, van ademhaling naar lange noten, snaarwisselingen, vibrato en sprongen.

Ook wordt er goed gekeken naar ons lichaamsgebruik om vooral “goed geheugen” op te bouwen tussen ons en de cello/stok.

Jeroen den Herder
Foto: Afke Pricker

leonard en gijs besseling –

when the ear meets the eye

Misschien herken je het wel: zo’n film waarvan de soundtrack je niet meer loslaat. Of het nou het James Bond-theme is of de prachtige cellosolo uit het pianotrio van Schubert in Barry Lyndon, film en muziek zijn bijna niet meer los van elkaar te denken.

Hoe breng je beeld en muziek zo bij elkaar dat ze elkaar versterken? Daarover vertellen de broers Leonard en Gijs Besseling deze middag tijdens Dordt in Cello. Hun laatste project samen was Moving Art, een concerttour waarin schilderijen tot leven gewekt werden met muziek en film. Dit project was afgelopen jaar te bewonderen tijdens Dordt in Cello.

Leonard Besseling

Gijs Besseling

jos teeken – cello uitstap naar de pop

 Jos heeft heel veel ervaring, met allerlei crossovers in de muziek. Hij heeft o.a. gewerkt met Douwe Bob en The analogues. Ook heeft hij in de Abbey Road Studios opgenomen. Veel ervaring in de niet klassieke muziek. Deze workshop is een boeiende reis langs al zijn avonturen.  

 

Jos Teeken