cello octet

Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen. In de hedendaagse muziekwereld is het Octet een begrip geworden, onder andere door samenwerkingen met componisten als Philip Glass, Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Theo Loevendie, Mauricio Kagel, Michael Gordon en Kate Moore. Arvo Pärt zei na de première van zijn eerste stuk voor het Octet: “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”

De cellisten manifesteren zich als een hecht kamermuziekensemble van wereldklasse, maar ook als baanbrekende performers in voorstellingen als Cellokrijgers (co-productie met Oorkaan), of als rockband in Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band.

Vanuit de overtuiging dat musici middenin de samenleving staan en de verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan maatschappelijke discussies, gaat het Octet regelmatig bijzondere samenwerkingen aan met componisten, theatermakers, choreografen  en maatschappelijke organisaties. Zo gingen de voorstellingen Instant Happiness en Instant Love (co-productie met Via Berlin) over actuele onderwerpen zoals de consumptiemaatschappij en mensenhandel, en richt het Octet zich recentelijk op thema’s als diversiteit en migratie.
Optredens brachten het Octet op podia en festivals in Europa, de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.

“… dit ensemble is een schat; het is een geweldig voorbeeld voor de muziekwereld… Overal waar ik speel: Brazilië, Japan, USA, word ik over het Cello Octet aangesproken…” (Yo-Yo Ma)