Waterwandelingen

Voor de Waterwandelingen gaan er drie groepen op pad langs de grote rivieren en door het mooie historische havengebied van Dordrecht, waar op drie plekken bijzondere muzikale en poëtische ontmoetingen plaatsvinden die je meenemen naar verre oorden als Spanje, IJsland en Oekraïne.

Iván Noguiera & Eva van Welzenis

Locatie: Voorstraat

On Cello-tones &tunes (2021) is het eerste solo album van cellist Iván Nogueira. Samen met de dichter Marieke van Leeuwen maakt hij On Cello-Tones & Poems uit behoefte van het vertellen van verhalen en het overbrengen van emoties. Hiermee willen ze dichten en muziek combineren, de gedichten worden tijdens de Waterwandelingen opgedragen door Eva van Welzenis.

Eva van Welzenis is actrice, zangeres, dramadocent en theatermaker. Ze werkte toen ze 16 jaar was mee aan de productie Zielslocker (regie en tekst Marieke van Leeuwen) in 1993 op Landgoed Dordtwijk. Zo lang kennen ze elkaar. Nu leest Eva Galicische sfeergedichten van Marieke voor bij het cellospel van Ivan Nogueira.

Ingunn Erla Kristjánsdóttir & Anneke Brassinga

Locatie: Amicitia

Grāmata Cellâm for solo cello by Peteris Vask / 3rd prelude from the 10 preludes for solo cello by Gubadulina / Icelandic folk songs 

Anneke Brassinga is een van de belangrijkste dichters van ons land, geroemd om haar taalvirtuositeit. Ook is zij prozaïst, essayist en literair vertaler. De belangrijkste prijzen die haar ten deel vielen  zijn o.a. de Constantijn Huygens-prijs en de P.C. Hooft-prijs voor haar poëtisch oeuvre. Ze trad meermalen op met musici, schreef het gedicht  ‘Cellosuite in c-moll BWV 1011’. Ze gaf vele bundels uit, waaronder één met de titel IJsland. Voor het cellofestival treedt ze op met Ingunn Kristjánsdóttir. 

Katja Dirven, Misha Furman &Jennifer Evenhuis

Locatie: Museum van Gijn

J.S.Bach inventions, Gliere Prelude Gavotte, N. Albeniz Tango, P. Vasks Castillo 

Katja Dirven-Didychenko is een celliste, cellodocente en dirigente. Ze is geboren in Kiev (Oekraïne). In Kiev heeft ze een conservatoriumopleiding gevolgd aan de Nationale Muziekacademie en in Nederland heeft ze de masteropleiding afgerond bij het Rotterdams Conservatorium (tegenwoordige Codarts).

Misha Furman werd geboren in Litouwen waar hij begon met vioolles. Hij vervolgde zijn studie op het Conservatorium van Vilnius. Nadat hij in 1969 geëmigreerd was naar Israël maakte hij daar zijn studie af aan de Rubin Academy of Music in Tel-Aviv bij professor Partos en professor Ilona Feher. Sinds 1976 woont hij in Nederland waar hij lid is van het Daniel Strijkkwartet. Verder is hij regelmatig te gast tijdens verschillende kamermuziek festivals, waar hij ook als solist optreedt, zoals met Solistes Européens Luxembourg. Hij is als hoofdvakdocent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, alwaar hij zowel viool als kamermuziek doceert.

Jennifer Evenhuis speelde van april 2006 tot juni 2007 bij Comedy-train. Drie jaar later haalde ze de finale van het Camerettenfestival. In 2011 startte ze met haar eerste avondvullende programma ‘’Hoe moeilijk kan het zijn?”. Tegenwoordig is ze regelmatig te zien bij Kunstmin Live, waar ze schrijft, dicht en zingt, haar optreden en teksten aanpast aan de genodigde gast. In Cello OpMaat treedt ze op met de Oekraїense celliste Katja Dirven.

 

Iván Noguiera

Eva Welzenis

Ingunn Erla Kristjánsdóttir

Anneke Brassinga

Katja Dirven

Misha Furman

Jennifer Evenhuis