Op woensdagavond 17 mei gaat het jaarlijkse muziekfestival ‘Dordt in Cello’ van start. Dit festival is gericht op de cello, waarbij verschillende nationale en internationale topcellisten in Dordrecht samenkomen om hun passie voor de cello te delen met het publiek.

Dit jaar zal het festival plaatsvinden van 17 t/m 21 mei op diverse locaties in Dordrecht. Zo vinden er concerten plaats in onder andere de Augustijnenkerk, de Kunstkerk, en de Trinitatiskapel.

Bijzonder zijn de gratis toegankelijke Biesboschconcerten op vrijdag 19 mei. Er is een prachtige fietsroute uitgezet waar de deelnemers 3 verschillende Celloconcerten kunnen bezoeken bij bijzondere agrarische bedrijven in de Dordtse Biesbosch. Met de vooruitzichten van prachtig fietsweer belooft dit een bijzondere dag te worden.

In de Trinitatiskapel zal op deze zelfde vrijdagmiddag een gratis toegankelijk concert van de 14-jarige Valentijn Jeukendrup, bekend van onder meer zijn optreden bij ‘Podium Klassiek’ plaatsvinden samen met zijn 2 jaar oudere broer Julien op viool. Na dit zeker spectaculaire concert kan het publiek blijven zitten voor een presentatie van het Dordts Cello Ensemble.

Een bijzonder ontbijtconcert vindt plaats in het ‘Bewegend Bos’ op de parkeerplaats van FC Dordrecht wat plaatsvindt op zaterdagmorgen 20 mei om 8.30 uur. Dit concert wordt mogelijk gemaakt door medewerking van het Bachfestival en Energiek Dordt, dit ihkv de eerste klimaat neutrale voetbalwedstrijd de avond ervoor in het stadion tussen FC Dordrecht en Top Oss.

Naast concerten zijn er ook workshops en masterclasses te volgen, waarbij amateurcellisten de kans krijgen om hun spel te verbeteren onder begeleiding van professionals.

 

Het festival begint op woensdagavond met het openingsconcert in de  Augustijnenkerk. Hierbij zal Victor Julien-Laferriere & Camerata RCO optreden, een van de meest veelzijdige strijkkwartetten van Nederland samengesteld uit leden van het Concertgebouworkest.

Nestor van het festival, Meester Cellist Pieter Wispelwey, ontbreekt ook deze keer niet. Hij zal weer een 2 tal concerten en een masterclass verzorgen.

Zondagmiddag 21 mei vindt het slotconcert plaats in het Energiehuis van de deelnemers aan de educatie met de uitvoering van een compositie van de Nederlandse componist Max Knigge wat speciaal voor dit festival is geschreven.

Dit jaar heeft het festival als thema: ‘Cello Connecties’. Omdat het festival opnieuw de verbinding zoekt. Om samen het plezier te hervinden van elkaar ontmoeten, luisteren, spelen en beleven. Cello Connecties staat ook voor de samenwerking die is aangegaan met het Cello festival van Zutphen en voor uitwisseling en wederzijdse verrijking zorgt.

In totaal vinden er tijdens het 5-daagse festival 16 concerten plaats.

Kortom, Dordt in Cello belooft ook dit jaar weer een inspirerend festival te worden voor zowel de liefhebbers van klassieke muziek als degenen die geïnteresseerd zijn in de Cello en haar mogelijkheden.

Voor tickets en verdere informatie over alle concerten van het festival www.dordtincello.nl