Avond & Nachtconcerten

Wachter – Theaterconcert

Datum: Vrijdag 26 mei

Tijd: 20:30 uur tot 21:45 uur

Waar: Trinitatiskapel

Entree: €15,- (exclusief servicekosten)

Bestel hier kaarten

 

‘A leaf-blown shimmer of a voice’, schreef The Independent over de stem van Nynke Laverman. Ze veroverde Nederland in één klap met haar Friese Fado en haar magische, Friese uitvoering van Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’. Haar muziek kenmerkt zich door een volstrekt eigen geluid waarin melancholie, poëzie en de Friese taal samenkomen. Integer, authentiek en intens. Haar inspiratie haalt ze uit verschillende hoeken van de wereld. Ze zwierf door Portugal, Mexico, Cuba en door Mongolië, waar ze bij een nomadenfamilie verbleef. Voor het album dat hieruit voortkwam (Nomade) ontving ze een Edison.

In 2016 verscheen haar nieuwste album Wachter. Een muzikale ode aan de kunst van het wachten, waarin ze de kracht van taal nog sterker laat spreken dan voorheen en de sound rauwer en meer beatgericht is, met een hoofdrol voor de cello. Celliste Geneviève Verhage (foto) vertolkt in dit concert de prachtige cellopartij. Ze is een veelzijdige celliste met een grote liefde voor kamermuziek, geroemd om haar muzikaliteit en krachtige uitstraling. Van kinds af aan ontwikkelde zij een grote passie voor kamermuziek. O.l.v. Coosje Wijzenbeek was zij jarenlang de celliste van ensemble ‘Fancy Fiddlers’. Ook is zij mede-oprichtster van het Ragazze Quartet, waarin ze speelde van 1999 t/m 2013. Tegenwoordig is ze regelmatig te horen in o.a. Cello8tet Amsterdam, het Radio Filharmonisch Orkest, het Paradiso Orchestra, het Nederlands Kamerorkest, Zapp4 en Stargaze. De meeste cello-wijsheden ontving ze van haar docenten Monique Bartels en Melissa Phelps, bij wie ze achtereenvolgens haar Bachelor aan het ‘Koninklijk Conservatorium’ te Den Haag en haar Master aan ‘The Royal College of Music’ te Londen behaalde.

 

De nacht in met StarkLinnemann en Pieter Wispelwey

Datum: Vrijdag 26 mei

Tijd: 22:30 uur tot 23:45 uur

Waar: Dordrechts Museum

Entree: €15,- (exclusief servicekosten)

Bestel hier kaarten

 

 

Tijdens dit concert in het Dordrechts Museum staat de Cello Sonate opus 65 van de Poolse pianist/componist Frédéric Chopin centraal. Het museum heeft op het moment de de grootste verzameling werken van de beroemde Dordtse schilder Ary Scheffer in haar collectie. Scheffer was jarenlang bevriend met Chopin en heeft zelfs portretten gemaakt van de componist. Saillant detail is dat zowel de Cello Sonate van Chopin als Scheffers portret uit het Dordrechts Museum gemaakt zijn in 1847. Was er sprake van wederzijdse inspiratie?

De formatie StarkLinnemann heeft deze sonate in zijn geheel vertaald naar de maatstaven van de moderne tijd. De vorm van het originele werk is grotendeels intact gelaten maar de muziek is voorzien van hedendaagse harmonieën, ritmes uit de jazz en Cubaanse tradities en gewaagde improvisaties. De cello partij wordt zowel door tenor saxofoon als gestreken contrabas vertolkt. Pieter Wispelwey zal met pianist Paolo Giacometti Chopins originele Cello Sonate voor zijn rekening nemen. Hierdoor komen de 19e eeuw en 21e eeuw wel heel dicht bij elkaar!

De formatie StarkLinnemann heeft sinds de oprichting in 2012 met uiteenlopende bezettingen laten zien zeer veelzijdig te zijn wat betreft muziekstijlen. Dit is te horen op de albums Awake (2014), Transcending Chopin Volume 1 (2016) en Transcending Chopin Volume 2&3 (2016). Het genre van StarkLinnemann is het beste te omschrijven als: Universal – Crossover – Music.

  • Iman Spaargaren – Tenor Saxofoon
  • Paul Stark – Piano en Compositie
  • Jonas Linnemann – Drums & Percussie
  • Vasilis Stefanopoulos – Contrabas

 

Spectaculair Dordt in Cello Slotconcert Cello8ctet Amsterdam en 20 cellisten.

Datum: Zaterdag 27 mei

Tijd: 20:00 uur tot 22:30 uur

Waar: Grote Kerk

Entree: €20,- (exclusief servicekosten)

Bestel hier kaarten

 

De opening van het slotconcert wordt gegeven door een selectie van cellisten van Dordt in Cello, de masterclass docenten en hun conservatoriumleerlingen. Daarna kan je genieten van Cello8ctet Amsterdam

“Acht topcellisten… Totale technische perfectie, intensiteit en kleurrijke interpretatie”, aldus het beeldbepalende tijdschrift The Strad.

Natuurlijk mag het Cello8ctet Amsterdam niet ontbreken tijdens dit cellofestival. Ze zijn dan ook het klapstuk van de zaterdagavond met één van de favoriete werken van deze tijd, de Canto Ostinato gespeeld door 8 cello’s. Componist Simeon ten Holt was enorm enthousiast over de bewerking en de uitvoering van het octet. Laat je meevoeren – na de hectiek van de donderdag, vrijdag en zaterdag door de Canto.

Het Cello8ctet Amsterdam is een uniek en veelzijdige ensemble en is inmiddels nationaal en internationaal een begrip geworden.

Cello8ctet Amsterdam staat voor nieuwe muziek en werkt met de meeste markante componisten van nu. Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd waarvan de meeste speciaal voor het octet zijn geschreven. Zo werkte het octet met Xenakis, Gubaidulina, Arvo Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel, Philip Glass en vele anderen. Arvo Pärt, inmiddels een goede vriend van het octet, zei na de première van zijn eerste werk voor het octet: “het octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”. De combinatie van nieuwe muziek en arrangementen maakt dat het Cello8ctet veelvuldig een voorbeeld is geweest voor cellisten van over de hele wereld. Het ensemble heeft inmiddels 16 cd’s uitgebracht.