Eindelijk kunnen en mogen we weer volluit een echt Dordt in Cello festival organiseren.  Een compleet festival met schoolconcerten, het educatiegedeelte en geweldige concerten.

Een verrassend programma met nieuwe samenwerkingen en thema ‘Cello Connecties’. Dordt in Cello is terug van weggeweest! Van woensdag 17 mei tot en met zondag 21 mei 2023 kun je in Dordrecht weer genieten van prachtige concerten en meedoen aan diverse workshops. Het thema dit jaar is Cello Connecties: het verbinden van mensen, deelnemers en publiek, het verbinden van de musici en het verbinden van de noten tot vloeiende klanken. Vijf dagen muziek, poëzie en educatie, met als overkoepelend doel: elkaar muzikaal ontmoeten, enthousiasmeren en inspireren. Bij elk concert en elke voorstelling wordt het thema kort en vaak op dichterlijke wijze toegelicht.

 Gevarieerd programma
Dordt in Cello biedt ook dit jaar weer een breed en uitdagend programma; verrassend, divers, origineel en met muzikale kracht. Van klassiek tot pop en jazz, geïnspireerd door namen als Kraftwerk en Billie Eilish, gebracht door onder andere Victor Julien-Laferrière, Wipeward, het Cello Octet Amsterdam en Metropole Orkest Cellos en nog veel meer musici, van piepjong tot zeer ervaren. De 23 concerten vinden onder andere plaats in De Kunstkerk, de Trinitatiskapel en Het Energiehuis, en voor de avonturiers is er deze editie een muzikale fietstocht door de Biesbosch.

Nieuwe samenwerking
Extra bijzonder dit jaar is de samenwerking met Cellowercken Zutphen. Ter afsluiting van het festival spelen alle cellostudenten en hun docenten samen een integrale compositie tijdens het openbare slotconcert. De compositie is geschreven door de Nederlandse componist Max Knigge. Het 2e deel van dit concert wordt in augustus op bijzondere wijze vervolgd, want het muziekstuk vormt de basis voor de cellolessen tijdens het cellofestival in Zutphen.

Openingsconcert
Dordt in Cello trapt af met de Franse cellist Victor Julien-Laferrière. Hij is, ondanks zijn jeugdige leeftijd, een ware grootmeester op de cello. Thuis op internationale podia en een graag geziene gast bij orkesten in heel Europa. Zijn leermeesters waren onder anderen Roland Pidoux, Heinrich Schiff en Clemens Hagen. In 2012 won hij de Prague Spring International Competition en in 2017 de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. In 2018 werd hij in Frankrijk geëerd met de titel ‘beste instrumentale solist’. Julien wordt vergezeld door Camerata RCO: een uniek ensemble van (al naar gelang het repertoire wisselende) leden van het Koninklijke Concertgebouw Orkest.

Educatie: het hart van het festival
Naast de reguliere lessen zijn er wisselende workshops en masterclasses, waar cellisten van naam en faam hun kennis en kunde met de studenten delen. Het lesprogramma heeft de vorm van een open werkplaats; samenspel neemt altijd een belangrijke plaats in. De op het niveau van de cellostudent afgestemde lessen zijn mede gebaseerd op een speciaal voor deze editie geschreven compositie. Deze wordt, als sluitstuk van het festival, tijdens het slotconcert op 21 mei door alle deelnemende studenten en docenten ten gehore gebracht.

Meer informatie en tickets
Inschrijven en tickets voor de concerten bestellen is vanaf 21 maart mogelijk via www.dordtincello.nl. Hier is ook het gehele festivalprogramma voor 17 tot en met 21 mei te vinden.