masterclass PIETER WISPELWEY

De gulden streek,

het geheim van lekker strijken

 

Als je een top cellist hoort spelen, lijkt het alsof hij moeiteloos de meest prachtige muziek uit zijn instrument tovert. Maar hoe doet hij dat eigenlijk? Hoe bereikt hij dat niveau van subtiliteit, emotie en expressie in zijn spel?

Pieter Wispelwey, een van ’s werelds meest gerenommeerde cellisten, heeft hier een uitgesproken mening over en deelt deze graag met andere cellisten. Volgens Wispelwey gaat het niet alleen om het instuderen van een stuk, maar om het optimaal neerzetten van een veelzeggende interpretatie.

Om tot zo’n interpretatie te komen, moet je als cellist jezelf volledig onderdompelen in het stuk. Je moet begrijpen wat de componist probeert over te brengen en de muziek tot in de kleinste details bestuderen. Maar daarnaast is het ook belangrijk om je eigen emoties en gevoelens toe te voegen aan het spel. Zo wordt het een persoonlijke interpretatie die de luisteraar raakt.

Volgens Wispelwey is het dan ook essentieel om jezelf constant te blijven ontwikkelen en te blijven experimenteren met verschillende interpretaties. Alleen op die manier kan je als cellist het beste uit jezelf en uit de muziek halen.

Dus, als je als cellist de top wilt bereiken en het publiek wilt raken met je spel, moet je niet alleen goed instuderen, maar vooral ook je hart en ziel in de muziek leggen. Dat is volgens Wispelwey de sleutel tot het optimaal neerzetten van een veelzeggende interpretatie

Donderdag 18 mei 2023

Masterclass met Pieter Wispelwey

Energiehuis  Noordendijk

Deur open 9.30  aanvang concert 10.00