Monique Heidema

Monique Heidema kreeg haar eerste cello lessen op 16-jarige leeftijd. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij met onderscheiding afstudeerde.

Ze volgde masterclasses bij de Britse cellisten William Pleeth en Colin Carr, de beroemde Duitse pedagoog Gerhard Mantel, de Nederlandse barokspecialist Anner Bijlsma en de Russische cellisten Dimitri Ferschtman, Ivan Monighetti en Mtsislav

Rostropovich. Voor de masterclass met Rostropovich werd zij als één van de weinige Nederlandse cellisten gekozen voor hem te spelen tijdens de verjaardag van de toenmalige koningin Beatrix.

Monique Heidema speelt zoveel mogelijk verschillend repertoire; zij is een bekende barok-speler, maar ook de Nederlandse hedendaagse componist Peter-Jan Wagemans heeft haar de compositie voor twee cello’s “Frage: worauf hoffen” opgedragen.

Samen met de pianist André Telderman vormt ze sinds vele jaren een duo. Zij gaven concerten in vele concertzalen in Nederland.

Zij is de cellist in het Pianokwartet Indigo sinds 2002. Met dit kwartet maakte ze verschillende concerten o.a. naar Rusland waar ze concerten gaven in de beroemde concertzaal “de Philharmonie” en de theaterzaal van de Hermitage in St. Petersburg.

Een aantal zomers was het kwartet te gast tijdens het festival “Mariënbad Nocturnes” in Tsjechië. Hier speelden ze veel kamermuziekconcerten en ze gaven masterclasses aan muziekstudenten afkomstig uit de hele wereld.

Voor een lange periode was ze een van de cellisten van het “cello octet Amsterdam” en het Doelen-strijkkwartet, en het Doelen-ensemble. Ze speelde als vaste remplaçant in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Als solist speelde ze met diverse orkesten in Nederland, België, Spanje en Tsjechië.

Monique Heidema speelde niet alleen concerten in Nederland, maar ook in Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Zweden, België, Canada, Liechtenstein Rusland, Tsjechië, Taiwan en de Verenigde Staten.

Zij wordt regelmatig gevraagd deel te nemen aan commissies en jury’s, zoals bijvoorbeeld tijdens de staatsexamens van de Schumann Academie of het concours van het Stichting Jong Muziek Talent Nederland, het Jong-talent concours Maassluis, het Prinses Christina concours en het Stage4kids Festival in Hamburg.

Monique Heidema is hoofdvakdocent voor jong talent-, bachelor- en masterstudenten aan het “Fontys Conservatorium Tilburg”, en de “Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam”.

Ze is uitgenodigd om masterclasses te geven aan cello-studenten in Taiwan (2015) Spanje (2016) en Italië (2018)

Monique speelt op een prachtige cello gebouwd door Romeo Antoniazzi (1920, Cremona) haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.