Leonard en gijs besseling

Leonard Besseling – cellist
Al tijdens zijn studie op het Conservatorium van Amsterdam ontplooide Leonard zich naast cellist als creatief ondernemer. Zo leidde het organiseren van maandelijkse informele concertjes in de kroeg tot het ontstaan van Club Classique, waarvan Leonard samen met violiste Myrthe Helder al 12 jaar de artistieke leiding in handen heeft. Avonturierscollectief Club Classique denkt in verhalen, beelden en aparte locaties. De musici werken en spelen samen met schrijvers, dichters, acteurs en toneelspelers. In die hoedanigheid is Leonard altijd op zoek naar vormen waarin muziek de kracht van beelden en verhalen versterkt. Samen met zijn broer filmmaker Gijs Besseling maakte en werkte hij mee aan verschillende klassieke muziekfilms en mocht hij in de negendelige YouTube-serie Roadtrip la Bohème naast muziek maken zelfs presenteren. Samen met Gijs en Club Classique was hij ook de initiator van het project Moving Art, waarin schilderijen van onder meer Rembrandt, Vermeer en Van Gogh als bewegende tableaux vivants op film, tijdens een concerttour live gecombineerd werden met klassieke muziek.

Gijs Besseling – filmmaker

Gijs is Director of Photography en houdt zich bezig met het maken van documentaires, fictiefilms en muziekfilms. In het afgelopen decennium heeft hij zich gespecialiseerd in het maken van films waarin een hoofdrol is weggelegd voor klassieke muziek. Zo maakte hij met het ensemble Kluster5 de film Percieved Reality, met het New European Ensemble de film 1984, geïnspireerd op de gelijknamige roman van Orwell en met Club Classique bracht hij schilderijen tot leven op muziek in het project Moving Art. Beelden uit Roadtrip la Bohème, een YouTube-serie over operacomponist Giacomo Puccini, werden tijdens de eerste landelijke tour van Club Classique afgewisseld met livemuziek.
Het liefst gaat Gijs inhoudelijke samenwerkingen aan, waarbij hij samen met andere makers op zoek gaat naar manieren om het verhaal op een krachtige manier te vertellen in beeld. Door zijn uitgebreide ervaring op het gebied van samenwerkingen met musici en niet in de laatste plaats omdat hij zelf jarenlang viool heeft gespeeld, weet hij het visuele altijd weer op een organische manier te verbinden aan de muziek.    

Leonard Besseling

Gijs Besseling