Katja Dirven-Didychenko

Katja is een veelzijdige celliste. Haar klassieke opleiding genoot ze aan het conservatorium in haar geboortestad Kiev (Oekraïne), waar zij cum laude is afgestudeerd bij prof. V. Chervov. Katja heeft deelgenomen aan diverse concoursen; zo is zij prijswinnares bij de International Lysenko Music Competition for young musicians in Kiev.

Katja vervolgde haar studie in Nederland bij Marien van Staalen, Dmitri Ferschtman en Herre-Jan Stegenga.

Aan het Rotterdams Conservatorium (huidige CODARTS) behaalde Katja haar Master-diploma in de categorie Kamermuziek en Solospel.

Zij treedt veel op als soliste en kamermusicus in verschillende samenstellingen met topmusici uit Nederland en het buitenland.

Kamermuziek maakt een groot deel uit van Katja’s leven en zij blijft dan ook altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen op dit gebied. Zo vormt zij onder andere een cello-viool duo genaamd Bravura met Marina Meerson en treedt zij regelmatig op met musici als Vera Laporeva, József Lendvay, Mikhail Zemtsov, Igor en Vesna Gruppman en het Daniel Kwartet. Katja is ook regelmatig te beluisteren in de kamermuziekseries van Muzikc in Kralingen, Rotterdam.

Als veelzijdige celliste beperkt Katja zich niet alleen tot de klassieke muziek. Zo verzorgde zij samen met andere collega’s de muzikale ondersteuning bij de shows en opnames van de bekende zangeres Wende Snijders. Wende’s debuut CD ‘Quand tu dors’, waar Katja ook aan meegewerkt heeft is bekroond met een Edison award.

Als orkestmusicus speelt Katja bij vele Nederlandse en buitenlandse beroepsorkesten zoals Philharmonie Zuid-Nederland, Sinfonia Rotterdam, Kamerata Amsterdam en treedt zij regelmatig op bij verschillende festivals zoals MUSIK:LANDSCHAFT WESTFALEN.

Haar liefde voor orkestspel ontwikkelde zij al op jonge leeftijd en speelde tijdens haar studie al bij diverse beroepsorkesten, zoals het Ljatoshinsky Ensemble, Kiev Soloist Ensemble en het Lysenko Youth Orchestra. Met dit laatste orkest maakte zij diverse tournees door Europa, en trad op als soliste. Ook is er CD uitgekomen.

In Rotterdam heeft Katja een uitgebreide lespraktijk en is zij als cello-docente en dirigente verbonden aan het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut. Sinds 2016 vormt Katja samen met collega Marina Meerson de Artistieke leiding van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut. Katja is een actieve docente bij Dordt in Cello.