jos teeken

 

Jos Teeken studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de Franse cellist Jean Decroos. In 1994 behaalde hij daar zijn diploma uitvoerend musicus.

Het spelen van kamermuziek, in al zijn eenvoud en puurheid, behoort volgens Jos tot de kern van het ambacht van de musicus.

Kamermuziek speelt dan ook sinds het begin van zijn studie een centrale rol in zijn carrière als musicus.Tijdens zijn studie richte hij een pianotrio op waarmee hij vele concerten gaf en o.a. een tournee naar Roemenië won. Vervolgens was hij cellist van het Tritonis strijktro en van het Vondel kwartet.

Naast kamermusicus is Jos orkestmusicus. Hij was solocellist van Sinfonia Rotterdam, waar hij veel buitenlandse tournees mee maakte. Verder werkt hij als freelance musicus in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de andere Nederlandse orkesten zoals  het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamer Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Sinfonietta Amsterdam.

Jos is cellist bij Dutch String Collective, een select ensemble dat bestaat uit freelance musici die betrokken worden bij het maken van opnames in de studio. Het inspelen van muziek voor films, tv- en theaterprodukties. Vanuit dat werk als studio muzikant, ook wel sessie-muzikant genoemd, komt hij, en het Dutch String Collective (DSC) steeds vaker in contact met popmuzikanten, chansonniers, cabaretiers en allerlei podiumgangers. Vandaar dat het DSC ook vaak gevraagd wordt om mee te gaan op tournees. Voor zover als mogelijk doen ze dat ook, maar de core business blijft toch echt het werk als sessiemuzikant,…. het opnemen van film- en andere muziek.

Voorts produceert het DSC ook eigen producties. En dat zijn altijd “klassieke” producties. Gewoon omdat ze het niet laten kunnen…..  “Je wortels kan je niet verloochenen!”

Jos Teeken
Foto: Marieke de Bruijn