Dordt in Cello voorheen Cellofestival Dordrecht, het oudste cellofestival van Nederland.

De eerste editie van het Cellofestival Dordrecht werd gerealiseerd in 1987 en daarmee is dit tweejaarlijkse muziekfeest het oudste cellofestival van Nederland. Begonnen als informeel initiatief van een groepje Dordtse cellisten heeft het zich door de jaren heen ontwikkeld tot een festival dat zelfs tot over de grenzen bekendheid geniet bij de vele liefhebbers van het instrument.

Bij de oprichting van het Cellofestival Dordrecht stond de behoefte van amateur cellisten aan inspirerende voorbeelden centraal. Het ging de initiatiefnemers om persoonlijke ontmoetingen met professionele cellisten, onderlinge uitwisseling en spontaan samenspel. Nu, bijna dertig jaar later, ligt het accent vooral op de interactie met bezoekers en is het festival uitgegroeid tot een sprankelend muziekevenement dat bij iedere editie méér publiek weet te trekken. Maar het educatieve aanbod, met inspirerende lessen, workshops en masterclasses voor cellostudenten van ieder niveau, vormt nog altijd het hart van het festival.

ToBe

De eerste edities werden geheel door vrijwilligers georganiseerd. Later raakte de Dordtse stichting voor cultuureducatie ToBe bij de organisatie betrokken en verleende de gemeente Dordrecht bescheiden subsidies. Hoewel de middelen beperkt waren, kwam er bij elke editie opnieuw een origineel en spannend programma van hoge kwaliteit tot stand, waardoor het festival een gedegen reputatie opbouwde en tal van bekende cellisten aan zich wist te binden.

Vanaf de editie 2013 nam de stichting ToBe het voortouw en werd de organisatie van het festival voor het eerst professioneel aangepakt. De programmering kwam in handen van een ervaren programmeur klassieke muziek en belangrijke succesfactoren als communicatie en marketing kregen meer aandacht. Het kort daarvoor gerenoveerde en opnieuw in gebruik genomen culturele complex Energiehuis werd hoofdpodium en thuisbasis.

Grote namen

In de daaropvolgende editie 2015 ontwikkelde het festival zich weer een stap verder. De muziekkeuze van cellisten Pieter Wispelwey, Dimitri Ferschtman en Marien van Staalen vormden de hoekstenen in een programma dat naast klassieke hoogtepunten en variaties op bekende thema’s veel ruimte bood voor spannende experimenten, eigenzinnige interpretaties en eigentijdse cross-overs. Dit alles op wisselende podia en soms ongebruikelijke tijdstippen en locaties, zoals de ontbijtconcerten in café-restaurant Khotinsky en de nachtconcerten in de hal van de oude scheepswerf DordtYard. Alle concerten werden goed tot zeer goed bezocht en een groot aantal was uitverkocht. De deelnemers aan het educatieve programma, in de leeftijd van 12 tot 72 jaar en ingedeeld in vier niveaugroepen, kregen dagelijks les van gerenommeerde cellodocenten en bezochten de masterclasses van de drie topcellisten. Het programma omvatte daarnaast lezingen, films en atelierbezoeken voor bezoekers en deelnemers.

Artist in Residence

Pieter Wispelwey besloot met ingang van deze editie zich als ambassadeur en ‘artist in residence’ aan het Cellofestival Dordrecht te verbinden. Zijn betrokkenheid verleent het festival extra kleur en glans!

Deze opgaande lijn dreigde te stagneren toen de stichting ToBe het afgelopen jaar besloot de organisatie van het festival af te stoten in verband met ingrijpende bezuinigingen. In overleg met Tobe werd het initiatief overgedragen aan de recent opgerichte stichting Kunstmakers.

Kunstmakers

Kunstmakers neemt de kans om het Cellofestival onder de titel ‘Dordt in Cello’ bij de komende editie in mei 2017 sterk te positioneren als een laagdrempelig muziekfestival voor een breed publiek.