Masterclasses

Elke dag worden er masterclasses gegeven door: Artist in Residence Pieter Wispelwey, Monique Heidema en Ella van Poucke.  Monique Heidema maakt deel uit van het Indigo Kwartet wat ook zal optreden tijdens “Dordt in Cello”.  Je kunt als deelnemer en toehoorder deze masterclasses bezoeken. Let op er zijn beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar!

 

Ella van Poucke

Datum: Donderdag 25 mei

Tijd: 16.00 uur tot 17.30 uur

Waar: Energiehuis, lokaal 007

Entree: €10,- (Exclusief servicekosten)

Bestel hier je tickets.

Nederlandse Celliste Ella van Poucke, geboren in Amsterdam 1994, is één van de meest toonaangevende cellisten van haar generatie. Ella heeft al vele mooie prijzen op haar naam staan waaronder de Isang Yun 2015 waarbij ze de eerste prijs won. Geboren in een familie van musici, begon Ella met de Cello toen ze 6 jaar oud was. Op 10-jarige leeftijd ging ze naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vervolgde ze haar studie op het Conservatorium in Amsterdam bij Godfried Hoogeveen. Sinds 2011 studeerde Ella bij professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland. Sinds herfst 2016 is Ella Artist in Residence van de Queen Elisabeth Music Chapel in Brussel waar ze studeert bij Gary Hoffman. En in augustus 2017 is Ella de Young Artist in Residence van de NJO (Dutch National Youth Orchestra).

Na haar debuut in het Concertgebouw Amsterdam op 10-jarige leeftijd, heeft ze opgetreden in de grootste concertzalen in Nederland, Europa, Verenigde staten en in Azië. In 2013-14 gaf Ella als “Rising Star” twee Carte Blanche concerten in het Concertgebouw in Amsterdam. Als soliste heeft Ella opgetreden bij het Nederlands Filharmonisch Orkest, HR- Sinfonie Orchester, Amsterdam Chamber Orchestra, Rotterdam Philharmonic Srings.

Ella speelt op een P. Rombouts Cello circa 1690.

 

Monique Heidema

Datum: Vrijdag 26 mei

Tijd: 16.00 uur tot 17.30 uur

Waar: Energiehuis, lokaal 007

Entree: €10,- (Exclusief servicekosten)

Bestel hier je tickets.

Monique Heidema is een integer celliste met een uitgesproken voorliefde voor het vertolken van kamermuziek in allerlei verschillende bezettingen en in de meest uiteenlopende stijlen. Daarnaast is ze een bevlogen docente met als motto: “iedereen die graag een muziekinstrument wil leren bespelen, heeft recht op goed onderwijs!” In deze hoedanigheid is ze als hoofdvakdocent voor jong talent-, bachelor- en master studenten verbonden aan het  Fontys Conservatorium Tilburg (AMPA) en de Sweelinck Academie van het Conservatorium te Amsterdam.

Zij kreeg pas op 16-jarige leeftijd haar eerste cellolessen. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze bij Monique Bartels de diploma’ s Docerend- en Uitvoerend Musicus behaalde. Masterclasses heeft zij o.a. gevolgd bij: William Pleeth, Dimitri Ferschtman, Gerhard Mantel, Ivan Monighetti, Colin Carr, Anner Bijlsma en Mtsislav Rostropovich. Ze heeft deel uitgemaakt van het  cello8tet  Amsterdam en het  Doelensensemble en maakt nu deel uit het Indigo Kwartet.  De Nederlandse componist  Peter Jan Wagemans  heeft zijn compositie “Frage, worauf hoffen?” aan haar opgedragen.

Concerten geeft ze niet alleen op de Nederlandse podia, maar heeft ze ook in Frankrijk, Spanje, Taiwan, Zweden, Belgie, Canada, Tsjechie, Liechtenstein, de Verenigde Staten en Rusland gegeven.

 

Pieter Wispelwey

Datum: Zaterdag 27 mei

Tijd: 14.00 uur tot 15.30 uur

Waar: Trinitatiskapel, Vriessestraat 22

Entree: €10,- (Exclusief servicekosten)

Bestel hier je tickets.

Pieter behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester is. Met zijn gevoel voor stijl, gecombineerd met zijn eigen authentieke interpretatie en een fenomenale techniek, won hij de harten van vele recensenten en het publiek. Zijn repertoire reikt van Bach tot Schnittke, Elliot Carter en speciaal voor hem geschreven composities.

De in Haarlem geboren Wispelwey werd bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid begeleid door verschillende grootheden: in zijn jeugdige jaren in Amsterdam door Dicky Boeke en Anner Bijlsma, later door Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittanië. In 1992 ontving hij, als enige cellist ooit in de geschiedenis, de Nederlandse Muziek Prijs.

Recente hoogtepunten zijn onder meer: een omvangrijk project, rondom de aan Rostropovitch gewijde, celloconcerten met verschillende Australische symfonieorkesten en tournees met het Sao Paulo Symphony Orchestra en het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik. Dat Pieter over de hele wereld speelt is vanzelfsprekend maar ook is hij een graag geziene gast op festivals zoals het Grachtenfestival te Amsterdam. Pieter Wispelwey bespeelt een 1760 Giovanni Battista Guadagnini cello en een 1710 Rombouts barokcello.