Docenten

Ook in het vernieuwde festival is er veel aandacht voor educatie. Naast het bezoeken van de concerten kan je ook deelnemer zijn van “Dordt in Cello”  Van beginners tot gevorderden, van jong tot oud, van amateurs tot conservatoriumstudenten iedereen is welkom! Gedurende het festival worden er lessen gegeven door toonaangevende docenten uit de Cellowereld. Wilt u meer informatie of ook deelnemen aan “Dordt in Cello”? Kijk dan onder het kopje “lessen” en “inschrijving“. De docenten die deze editie de lessen verzorgen zijn:

Rosalie Ivanov-Seinstra

Rosalie heeft gestudeerd aan de conservatoria van Utrecht, Zwolle (Eerste Fase) en Den Haag ( Tweede Fase) bij de docenten Elias Arizcuren, Jeroen Reuling en Michaël Müller. Zij gaf jarenlang les aan de Young Talent Academy van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut en ze heeft een eigen lespraktijk. Momenteel is zij tijdelijk werkzaam als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij de afdeling Jong KC.

Daarnaast is ze veelgevraagd freelancer in diverse beroepsorkesten, zoals Philharmonie Zuid-Nederland, het Gelders Orkest, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Haar grote liefde voor kamermuziek komt tot uiting door te spelen in het Jenufa Kwartet. Met het Jenufa Kwartet studeerde zij aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam en volgde zij masterclasses bij onder meer het Borodin Kwartet, het Amadeus Kwartet en het Prazak Kwartet. Het Jenufa Kwartet trad diverse malen op in Vredenburg Utrecht en in het Concertgebouw Amsterdam, en een aantal concerten werd live op Radio 4 uitgezonden.

Katja Dirven-Didychenko

Katja is een veelzijdige celliste. Haar klassieke opleiding genoot ze aan het conservatorium in haar geboortestad Kiev (Oekraïne), waar zij cum laude afgestudeerd bij prof. Chervov. Katja heeft deelgenomen aan diverse competities. Zij is prijswinnares bij de International Lysenko Music Competition for young musicians in Kiev. Ze vervolgde haar studie in Nederland bij Marien van Staalen, Dmitri Ferschtman en Herre-Jan Stegenga. Aan het Rotterdams Conservatorium (huidige CODARTS) behaalde Katja haar master in Kamermuziek en Solo-spel.

Kamermuziek speelt een grote rol in het leven van Katja. Zij treedt veel op als soliste en kamermusicus in verschillende samenstellingen met top musici uit Nederland en het buitenland, onder andere als cello-viool duo Bravura met Marina Meerson, Vera Laporeva en ensembles met verschillende musici onder anderen József Lendvay, Daniel Kwartet. Katja is ook regelmatig te beluisteren in de kamermuziekseries van Muzikc in Kralingen, Rotterdam.

Als orkestmusicus speelt Katja in vele Nederlandse en buitenlandse beroepsorkesten zoals Philharmonie Zuid-Nederland, Sinfonia Rotterdam, Kamerata Amsterdam en op verschillende festivals. Al tijdens haar studie speelde ze in diverse beroepsorkesten, zoals Ljatoshinsky Ensemble, Kiev Soloist Ensemble en het Lysenko Youth Orchestra. Met dit laatste orkest maakte zij diverse tournees door Europa. Hierbij trad zij ook op als soliste.

Katja beperkt zich niet alleen tot de klassieke muziek. Zij speelde lange tijd met enkele muzikale vrienden met zangeres Wende Snijders. Wende’s debuut CD ‘Quand tu dors’, waar Katja ook aan meegewerkt heeft, is bekroond met een Edison award. In Rotterdam heeft Katja een uitgebreide lespraktijk en is zij als cello docent en dirigent verbonden aan het Hellendaal Muziekinstituut.

Jos Teeken

Jos Teeken studeerde hoofdvak cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de docenten Marien van Stalen en Jean Decroos.In 1995 behaalde hij daar zijn uitvoerend musicus diploma. Jos Teeken is een veelgevraagd freelance musicus bij vele grote orkesten in Nederland. Hij speelt geregeld in het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Verder treedt hij op als solist en speelt kamermuziek met diverse ensembles: het Tritonus strijktrio en Vondelstrijkkwartet.

Mario Rio

Mario Rio is geboren in Zwitserland. Mario studeerde cello bij Walter Grimmer op het conservatorium te Bern en bij Maurice Gendron in Parijs. Tijdens een tournee met het Wereld Jeugd Orkest in de Verenigde Staten richtte hij samen met andere leden het Arias Strijkensemble (strijksextet) op. Met deze groep heeft hij concerten gegeven in Nederland, Zweden, Zwitserland, België en Mexico. Hij verbleef ook in Canada waar hij de « Winter Cycle Program» aan het «Banff Centre For the Arts» volgde onder de leiding van musici als Peter Oundjian, Gyorgy Sebok en Leon Fleischer. Mario heeft verschillende solo optredens gedaan, met o.a. de celloconcerten van Boccherini, Dvorak, Saint-Saens en Lutoslawski. Als kamermusicus is Mario heel actief in Nederland en neemt deel aan verschillende festivals in het buitenland, zoals «the Kaskinen Music Summer» in Finland en «Les fêtes Musicales de Haute-Savoie» in Frankrijk. Hij is lid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Mario is de initiatiefnemer van The Cello Lab, www.thecellolab.com

Joachim Eijlander

Joachim, kreeg zijn eerste lessen van Jan Hollinger in Rotterdam. Hij volgde zijn studies in Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Hij speelde samen met vele gerenommeerde musici, waaronder Inon Barnatan, Karl Leister en Zuill Bailey. Joachim is oprichter van het Rubens Quartet, een vooraanstaand Nederlands strijkkwartet. Met dit kwartet trad hij veelvuldig op in Europa, de VS en Israel. Als cellodocent en kamermuziekcoach was hij verbonden aan verschillende vooraanstaande conservatoria en festivals in Europa en de VS. Joachim speelt op een cello van Gaetano Chiocchi (Padua 1870) en met een strijkstok van Nikolaus Kittel (St.Petersburg 1860), hem tot zijn grote dank ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.